2011. április 15., péntek

Zöld, bab, mungó. Főzelék!


Ejj! Merre jártam, ne kérdezd! Itt vagyok már, ragyogok! És főzök is! Ma éppen mungóbab főzeléket egy kis füstölt ezzel, azzal. A babról annyit érdemes tudni, hogy létezik héj nélküli és héjas változata is. Az előbbi sárgás színű, az utóbbi zöld. Magas a fehérje, B, C vitamin és vas tartalma és már egyre több helyen lehet kapni, leginkább Bio boltokban. Elkészítése semmi ördögit nem rejt, olyan, mint a lencse vagy a bab. Milyen meglepő. Az ízében sem sok a különbség, bármelyik hüvelyessel felveszi a versenyt. Talán leginkább a feles borsóra emlékeztet. Készíthető belőle leves, főzelék, fasírt, köret, vega golyó és még ki tudja, hogy mennyi minden más. Határt csak a fantázia szabhat. Ne felejtsük el beáztatni legalább egy éjszakára. Én nem tettem, így fél óráig főtt.


Recept

30 dkg mungóbab éjszakára beáztatva, lemosva
1 fej vöröshagyma finomra vága
1 gerezd fokhagyma zúzva
1 csokor friss petrus finomra kaszabolva
1 pár füstölt virsli
4-5 szelet füstöl sonka
2 ek olíva olaj
2 ek rizs vagy hajdina liszt ( sima is jó, de ezekkel a lisztérzékenyek is ehetik)
só, bors
1 liter alaplé ( víz is jó, nagy duzzogva kockaleves)
1 tk lime vagy citromlé
1 dl tejföl

A hagymát fonnyaszd meg az olajon, majd add hozzá a lecsepegtetett babot. Forgasd össze, öntsd fel a folyadékkal, sózd, fokhagymázd és fedő alatt, 10-15 perc alatt főzd puhára. Ha elfőtte a levet, öntsd fel 3 dl vízzel. Közben a lisztet keverd ki a tejföllel és annyi langyos vízzel, hogy csomómentes legyen (2-3 ek), majd habard be a főzeléket. Citruslével, sóval, borssal friss petrussal fűszerezd.
Ezalatt serpenyőben 1 ek olajon süsd ki a sonkát és a vékony karikákra szeletelt virslit, amit tálaláskor a főzelék tetejére halmozhatsz.

Remek kis étel ez, bár ha jobban belegondolok, akkor igazából semmi extra dolog nem ugrik be tőle az agyamba. De ha figyelembe veszem, hogy remekül lúgosít, hogy kicsit változatosabbá teheti az étrendünket és ráadásul zöld is, akkor tőlem jöhet! Mondjuk félévente egyszer!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése