2011. április 21., csütörtök

Spárgaaaaaaaaaaaaaaa


Végre kezd a spárgaszezon és tart durván egy hónapig! Igazából még nincs teljesen itt, de én nem bírtam magammal és belehúztam a tutiba. Spárga. A zöldségek királynője, nem véletlenül. Semmihez nem hasonlítható, fogható ellenben sok mindenhez adható, de legjobb magában. Mert ez az íz mindent megér és mindenért kárpótol. Létezik zöld és fehér változata, de egyre jobban terjed a lila színű is. Ez a fehér sípok fényt kapott verziója. Ezt azért írom, mert míg a zöld spárga fényen nevelkedik-igaz, csak nagyon rövid ideig, addig a fehér zöldség földkupac alatt, hogy megtartsa pompás, sárgás-opálos, vajszerű színét. A spárgát hajnalban szüretelik, becsüljük meg azok munkáját, akik miattunk kelnek korán ( a gépet is vezeti valaki). Azonnal hűteni kell, mert minél több időt tölt haszontalan, annál nagyobb az esélye, hogy fás lesz a drága. Az ideális a ceruza vastag, ami ennél vaskosabb, az bizony túlérett, nem is értem, hogy hogy van képe a boltosoknak ugyanannyi pénzt elkérni ezekért, mint az ideális méretűért. Szóval keressétek a sípot, de ne fújjátok, hanem egyétek.

Recept

1 csomag zöld spárga, megmosva, végeitől megszabadulva ( ha megvágjuk, látszik, hogy meddig fás. Minél idősebb, annál rövidebb része használható. A hegy nem legyen kinyílva. )

1 gerezd fokhagyma
fél dl olíva olaj
1 tojás
1 ek ecet
1 babér levél
2-3 szem egész bors

A tojáshoz egy lábosban forralj 1 liter vizet, add hozzá az ecetet, babért, borsot. Ha forr, óvatosan törd bele a tojást 2-3 percig hagyd éppen forrni. A fehérje szépen ráül a sárgára, így az nem fog keményre főni, folyós marad. Óvatosan szedd ki, tedd félre.
Forraljunk egy lábosba vizet, sózzuk. Tegyünk bele egy ek szódabikarbónát, ettől szép zöld marad. Ha forr a vizünk, tegyük bele a spárgát és 1,5 -2 percig főzzük. Az lenne a legjobb, ha állva tennéd a vízbe, hogy a feje nem a víztől puhuljon, hanem csak a gőztől. Ha megvan, azonnal tedd hideg vízbe, hogy leállítsuk a további puhulást és így a színe is megmarad harsánynak. Közben melegítsd az olajat egy serpenyőben, tedd bele a fokhagymát és 1 perc alatt forgasd át benne a sípokat. Tedd tányérra, öntsd le a fűszeres olajjal és egyből egyed, mert ez csak frissen az igazi. A tojást tedd a tetejére, vagy mellé. Pár pirítós igen passzol mellé.
Fújjátok, fújjátok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése