2011. április 9., szombat

A csirke megette a lencsét! Mi meg őket!



Már- már unalmas lehet, hogy megint jön a vörös lencse, de higgyétek el, néha életmentő szerepet tud betölteni az életemben. Elmondom, hogy mire is gondolok, a tisztábban való látás kedvéért. Semmi anatómiai izé nincs a háttérben, nem kell arra gondolni, hogy beteg szegény és az orvos előírta neki a vörös lencse mértéktelen fogyasztását. Neem! Semmi ilyesmi! Csupán arról van itt szó, kérem szépen, hogy ha nem akarok rizst vagy krumplit enni egy jó tejszínes ragu mellé és talán még az is szempont, hogy túlzottan "mérgező" se legyen, akkor mindig kéznél van a legjobb színes barátom, aki nem puffaszt, nem kell áztatni, gyorsan megfő és ráadásul még finom is, ha jól elbánunk vele. Ezt ez a lencse mind tudja és azt se felejtem el neki, hogy eddig még soha nem okozott csalódást és nem utolsó sorban, már mindenhol kapható. Tessék bátran nekiállni, nem harapnak. Nem csak újévkor dukál ezt enni, mindig jó egy tál lencse. Főleg jó sok gombával, csirkével és sok-sok friss petrezselyemmel! Mert ez jön most!

Recept 2 főre

50 dkg csirkemell filé kockázva
150 gr vörös lencse
1 fej vöröshagyma finomra vágva, lepirítva, puhára
1 gerezd fokhagyma zúzva
1 csokor friss petrus nem annyira finomra vágva
200 gr csiperke megmosva, szeletelve
1 dl főtőtejszín
só, bors, szerecsendió
3-4 kanál olaj

A hagyma felét amit olajon lepirítottunk tegyük egy mélyebb serpenyőbe. A megmaradt felére öntsük rá a lencsét, pirítsuk pár percig majd kétszeres vízzel öntsük fel. 10-12 perc alatt megfő. Fontos! Ha felezett a lencse, kevesebb idő kell neki, ne főzzük rommá, mert főzeléket kapunk. De arra is figyeljünk, hogy egy picit maradjon fog kemény, mert a tejszínes mártásban még picit puhul majd.
A serpenyőt közepes lángon tartsuk, adjuk a hagymához a fokhagymát, 1 percig kevergessük, majd tegyük hozzá a húst.. Pirítsuk őket együtt folyamatos kevergetés mellett, sózzuk, borsozzuk. Ha a hús szépen kifehéredett, ráborítjuk a gombát, jól összeforgatjuk és tovább hevítjük. Ezt tehetjük fedő alatt is, akkor a gomba hamarabb összeesik és kiengedi a levét. Ha ezzel megvagyunk, hozzáöntjük a tejszínt és ha nem elég leves a ragu, adhatunk hozzá 0,5- 1 dl langyos vizet is. Forraljuk össze, de ne vadul, mert a tejszín hajlamos a kicsapódásra. Ha elértük a kívánt sűrűséget, reszeljünk bele szerecsendiót ( éppen csak érzékkel, mert nagyon intenzív), kóstoljuk meg, adjuk hozzá a petrezselyem felét, forgassuk össze a lencsével, ízesítsük és azonnal tálaljuk. Ha újra melegítjük, némi folyadékkal öntsük fel, mert a lencsénk magába szívja a szaftot. A legjobb, ha van egy kis alap levünk, de a víz is megteszi.
Remek egytálétel ez, nyári napokon hihetetlen jó érzés úgy vacsorázni, hogy nem kell órákat tölteni a tűz mellett, mégis főtt ételt tudunk az asztalra varázsolni. Mert ez tényleg varázslás!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése