2011. április 4., hétfő

Medvehagyma! Brumm a tejbe!


Hát ki vagyok én, hogy ne álljak be abba a sorba, ami a medvehagymát felhasználók táborát illeti? Itt a szezon, boldog- boldogtalan árulja piacon, utcán, aluljáróban, boltban, otthon, kapualjban és még ki tudja, hogy mennyi lehetetlen helyen. Nagy az őrület, de ezzel nincs is semmi baj! Mindig jön valami olyan dolog, ami éppen "trendi", aztán pár év alatt el is kopik, megszokottá, mondhatni unalmassá válik szépen-lassan. Kell ez ma már mindenkinek, a konyha sem lehet kivétel, már ami a fogyasztói társadalmat illeti. Fogyasszuk hát lelkesen ezt az intenzív ízű, könnyen és változatosan elkészíthető, némileg " illatos" ám annál hatásosabb vad fokhagymát, ami úgy terem az erdőben kora tavasszal, mint a búza Péter, Pálkor! Én ma pesztót csináltam belőle, de rakhatjuk natúr vaj- vagy sajtkrémbe, ehetjük frissen is, szendvicsbe, saláta helyett, pürésítve krémlevesbe, fagyaszthatjuk, hogy jusson télire is, de nem sokáig húzzuk az időt, mert a szezon 1-2 hét alatt elszalad és utána várhatunk kerek egy évet, hogy újra hozzájussunk piacon, utcán, kapualjban, boltban, erdőben....

Recept

nagy csokor friss medvehagyma megmosva, sós vízben 10-15 másodpercig forrázva, hideg vízben lehűtve ( megtartja a zöld színét és könnyebben pürésíthető)
5 dkg pirított dió vagy fenyőmag vagy mogyoró
1 dl olíva olaj
só, bors
ínyencek tehetnek bele 1 ek reszelt parmezánt is

A forrázott hagymát tegyük egy hengeres edénye, adjuk hozzá az olajat és a többi hozzávalót is. Botmixerrel pürésítsük, kóstoljuk, majd gondoljuk végig, hogy tésztával, főzelékkel, levessel vagy sült hússal párosítjuk e.
Nekem egy nem túl klasszikus babfőzelék jutott, pirított sonkacsíkokkal.
Brrrrrr! Nagyon fincsi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése