2011. április 1., péntek

Fügelekvár a piskótában? Nyámííííí!


Ma újra beborult, de én nem engedtem a szürkeségnek. Ilyenkor hajlamos az ember mély depresszióba zuhanni és mindenféle sötét gondolatoknak teret adni. Mivel Napot maximum csak rajzolni tudok, így ezt a formáját nem választhattam az örömtevésnek. Bár ha jobban belegondolok, a rajzolás is lehet pozitív hatással hangulatunkra, mondjuk ha készítünk egy jó nagy kamu Napkorongot! Szóval én azt ötlöttem ki, hogy sütök egy teljesen egyszerű piskótát, megédesítve némi fügelekvárral és ezzel vigasztalom magamat ezen a komor pénteken. Remélem, hogy Nektek is kedvet csinálok hozzá és ha talán nem is a mai napon, de mondjuk a hétvégén megsütitek és egy jó adag kakaóval, vagy ha az idő melegebbre fordul, vanília fagyival tesztelitek. A piskóta egy kis csalafintaságot tartalmaz, de nyugalom semmi macera, éppen csak egy kis plusz kényeztetés szájnak, szemnek, gyomornak! Mondtam már, hogy imádom, amikor friss piskóta illata lengi be az egész lakást?

Recept

6 tojás, különválasztva
4 púpozott ek liszt
3 púpozott ek cukor
csipet só
5 ek sűrű füge, vagy bármilyen más jam
100 gr szeletelt mandula egy kanál cukorral finomra darálva
1 tk sütőpor (nem kötelező)

A sütőt kapcsod be és melegítsd elő 180 fokra.
A tojások fehérjét verd habosra és tedd hűtőbe. ( tiszta, száraz eszközöket használj, a tojás legyen szobahőm). Ugyan azzal a habverővel kezd el habosítani a sárgáját egy kanál cukorral, majd folyamatosan adagold hozzá a többi cukrot is. Ha ezzel is megvagy, kanalanként add hozzá a lisztet és határozott mozdulatokkal keverd a felét a sárgájához. Ha megvagy, add hozzá a fehérjét 3 részletben, de vigyázz! Nagyon figyelj, hogy ne törd össze a habot. Nem keverni, határozottan forgatni! A legvégén a maradék lisztet és mandulaport is keverd hozzá, szintén nagyon óvatosan, de határozottan. Ha használsz sütőport, akkor keverd a liszthez.
Egy 22-es tortaformát vajazz ki és hintsd ki liszttel. Töltsd bele a masszát, a lekvárt "potyogtasd" bele 12-15 ponton, mintha meggyszemek lennének és süsd 18-20 percig.

Megsül, kihűt, megesz! Pofon egyszerű! Adjatok hozzá bármit! rátok bízom! Töltsd, vond be csokival, szárnyaljon a fantázia! De magában is zabálnivaló!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése