2011. március 9., szerda

Már a desszertek is politizálnak?


Huh! De nagyon sikerült alkotni! Na, nem beképzeltségből mondom, de tényleg óriásiak lettek ezek a fánkok! Méretre. Legalább is! Azon gondolkodom, hogy vajon mitől képviselő a képviselő fánk? Próbáltam utána járni, de nem sok sikerrel. Ha valaki missziójának érzi, hát rajta, ossza meg velemi is, hogy mire jutott, mert én is kíváncsi vagyok a kutatás eredményére. Szóval ma édesség van porondon, nem is akármilyen. Van benne liszt, vaj, a krémben tejszín és cukor, szóval nem az a kifejezetten diétás izé ez kérem szépen. De engedtessék már meg nekünk, szerény halandóknak, hogy ha már édesség készítésre, aztán itt háborodok fel és kiabálom, hogy ha már édesség zabálására adjuk a fejünket, az legalább legyen tisztességes és kellően hizlaló is.

Pont. Hiszen olyan rövid az élet. Pár napja azon kaptam rajta magamat, hogy rendszeresen járkálok a konyhába és nyitogatom a szekrény ajtókat, abban bízva, hogy valami manócskák teletömték csokival, édességgel, cukorkákkal a fiókokat, rekeszeket, polcokat. Nem tudom, hogy mire számítok, amikor útra kelek, de egy biztos! Cukor éhségem van, de nagyon intenzíven. Tudom, nyalogathatnék nádcukrot, vagy ehetnék gumimacikat a Haribótól. Azok bezzeg itt rohadnak karácsony óta, mert a kutyának sem kellenek. De nekem ennél több kellett, ami egy kicsit tésztás, kicsit krémes és ami igazán egyszerűen elkészíthető. Szóval igen tisztelt Ház Elnök Úr, tisztelt Képviselő társak! Ma megeszem magukat, krémestől, kalapostól, fánkostól! Isten engem úgy segéljen!

Recept

Tészta

2 dl víz
10 tojás
22 dkg liszt
16 dkg vaj
csipet só, cukor

A krémhez

80 g finom cukor
4 dl tej
5 tojás sárgája
30 g kukorica keményítő vagy 25 dkg liszt
1 rúd vanília vagy egy tasak minimum bourbon vaníliás cukor
2 dl habtejszín
2-3 ek porcukor a szóráshoz (ez a krém a Larousse gasztronómiai lexikon receptje)

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra és tegyél egy kisebb lábosba meleg vizet az alsó részére. Egy másik edénybe tedd föl a 2 dl vizet a vajjal olvadni, forrald fel, add hozzá a sót, cukrot, majd a forrásban lévő folyadékhoz keverd hozzá a lisztet. Addig keverd, míg jól összeáll és elválik az edény falától a massza. 1 percig még kevergesd nagy lángon, majd terítsd ki egy porcelán vagy fém tálra és hűtsd langyosra. Amíg hűl, addig 30 g keményítőt vagy a 25 g lisztet és 40 g cukrot keverj össze egy lábosban, adj hozzá 3,5 dl tejet és az egész vaníliát ketté hasítva, magokat kikaparva (vagy a zacskó vaníliás cukrot) és forralásig kevergesd. Mielőtt elkezded forralni, egy keverő tálkába válaszd szét az 5 tojás sárgáját, adj hozzá 40 g cukrot és fél dl tejet, keverd egyneművé. Most forrald fel a lisztes tejet, majd add hozzá a tojásos, cukros elegyet. 4-5 percig közepes lángon folyamatosan kevergesd. Ne hagyd abba, mert leég. Szép lassan besűrűsödik. Amikor már puding sűrűségű, hagyd kihűlni. Ha hideg vízbe teszed a lábost, gyorsabb a folyamat.

Amíg a krém pihen, a kiterített tésztát tedd vissza a lábosába és robotgéppel keverd hozzá egyenként a 10 tojást. Fontos, hogy egyenként tedd, mert ettől válik jó levegőssé a tészta és sütéskor ettől lesz megfelelő szivacsos a fánkok belseje. Ha megvagy mind a 10 tojással, sütőpapírral bélelt tepsire jó diónyi nagyságú halmokat nyomj habzsák segítségével. Ha nincsen, akkor egy erősebb nejlon zacskó is megteszi, aminek az egyik csücskét 3 cm átmérőjűre nyisszantasz és ezzel is tudsz halmokat nyomkodni. Arra figyelj, hogy minimum 7-8 cm távolság legyen a halmok között, mert szépen kikövérednek ám ezek a fánkocskák. Utána 30 percig süssed őket. A sütő ajtaját tilos nyitogatni. TILOS! Mert összemennek és akkor nem lehet őket megtölteni. Ha megsültek, hűtsd ki őket. Közben a habtejszínt verd kemény habbá, keverd hozzá a vaníliás krémhez, majd szépen óvatosan habzsákkal ( nejlonnal) töltsd meg a fánkokat.

A végén porcukorral szórd meg és képviseltesd magad azok sorában, akik bevállalják, hogy a konyhában is jelen van a politika! Hölgyeim! Uraim! Szavazzunk kézfeltartással abban a kérdésben, hogy hetente többször is jár e az édes kényeztetés! Én feltettem a kezemet! Mindkettőt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése