2011. március 8., kedd

Az egyik legjobb dolog, ami egy mellel történhet!


Végy egy közepes fej hagymát, vágd finomra és pirítsd meg olajon. Így kezdődik a receptek minimum 30 százaléka, de az is lehet, hogy egy az arány sokkal magasabb. Nem tudom, bevallom, hogy nem számoltam utána, éppen csak a hasamra ütöttem. Apropó! Has! Éhes vagyok! Szóval ma is irány a konyha és főzőcske, de iziben. A posztom kezdő mondata azt gondolhatnánk, hogy csak itt, nálunk állja meg a helyét, pedig ha csak egy kicsit is tájékozottabbak vagyunk más népek konyháiban, akkor rájövünk, hogy Indiában, Közép- és Dél -Amerikában, Afrika középső országaiban és, hogy ne menjünk annyira messze, itt Európa számos országában is olvashatnánk ezt a mondatot bármelyik női újság receptes hasábjaiban.

Tehát! Akit frusztrál a dolog, hogy kissé unalmas, hogy már megint egy ilyen recept következik, az jobb ha beletörődik a ténybe, hogy elég nehéz kikerülni az ilyen típusú ételeket és hát még nincs itt a szezonja a borsónak és a friss alapanyagoknak, így muszáj vagyunk még mindig a téli idők kiüresedett kamráiban kotorászni a maradék alapanyagok után. De hála a rengeteg fűszernek igen jól variálhatók ezek a már-már megbélyegzett hozzávalók. Színesen, egyszerűen, finoman. Ez a titok. Semmi több. Ha közelebb hajoltok, nektek is megsúgom a mai okosságot!

Recept

70 dkg csirkemell 1,5 centisre kockázva
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra zúzva
1 cm gyömbér finomra vágva
friss chili vagy egy késhegynyi erős Pista
1 kisebb paradicsom felkockázva
1 dl főzőtejszín
2 ek pirított mogyoró
1 csokor friss petrezselyem vagy koriander durvára vágva.
só, bors, szerecsendió
késhegynyi mustár
4 dkg vaj


Körethez

pár szál sáfrány vagy 1 kk sáfrányos szeklice ( Jó a kurkuma is. Ezt csak rászórjuk a rizsre.)
1 bögre hosszú szemű rizs
só, 3 dkg vaj

3 ek langyos vízbe szórd bele a sáfrányt.
Olvaszd fel a 3 dkg vajat egy olyan lábosban, aminek van fedője. Szórd rá a hagyma felét, sózd és 4-5 perc alatt dinszteld meg. 1-2 ek vízzel öntsd fel, és főzd puhára. Ha megvagy, akkor add hozzá a rizst és pár percig együtt kevergesd közepes lángon. Ezután öntsd fel másfélszeres forró vízzel, sózd, öntsd bele a sáfrányos vizet is, keverd össze, fedd le és hagyd párolódni. Durván 10-12 perc alatt megvan. Közben egy másik edényben a maradék vajat hevítsd fel, add hozzá a hagymát, sózd. 2 perc pirítás után add hozzá a gyömbért, fokhagymát, paradicsomot és 3-4 percig kevergesd közepes lángon. Add hozzá a mustárt, a csípőset majd a kockázott melle húsát. Szépen kifehéredik a húsunk, önts alá fél dl vizet és a tejszínt. Sózd, borsozd, add hozzá a csipet szerecsendiót és a mogyorót. 2-3 percig még főzd, aztán jöhet a tálalás.

Vegyél ki egy adag rizst, merj rá egy jó adagot a raguból, szórd meg friss petrussal vagy korianderrel és egyszerűen csak vedd természetesnek, hogy csak azért, mert valami unalmasan és megszokottan kezdődik, még nem biztos, hogy a vége is unalmas és megszokott lesz. Imádom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése