2011. március 10., csütörtök

Egy kis zöldséges Quiche! ( ejtsd: kis)


Javában tart a böjt! Na, jó! Nem javában, csak szerda óta, hiszen ezen a napon búcsút intettünk a farsangnak és megkezdtük a felkészülést a húsvét időszakára. Ezzel a szerdával kezdődően 40 napig nem eszünk húst. Legjobb esetben csak húst nem. Megtisztulunk, áldozatot hozunk, böjtölünk. Az igazat megvallva nem tudom, hogy miért használok többesszámot, hiszen én nem mondok le a húsról egy percig sem, maximum ha a sors úgy hozza és napokig nem kívánom meg ezt az isteni csemegét, ha már így a katolikus egyház ünnepei körül sertepertélünk. Szóval 40 nap! Elismerésem azok előtt, akik kibírják azt, hogy úgy szervezzék meg étrendjüket ilyen rettenetesen sok napon keresztül, hogy abba semmi állatka husikája ne kerüljön bele.

Felmerül bennem a kérdés, hogy a vega katolikusok és nem katolikusok vajon hogyan böjtölnek? Ők miről mondanak le, ha már egyszer amúgy is lemondtak arról, amitől ilyenkor az ember önként távol tartja magát? Nevezhetjük ezt velük szembeni negatív diszkriminációnak? Vagy részükről az lenne a kihívás és áldozat, ha 40 napig újra fogyasztanának húst? Hát, én nem tudom! Mindenesetre érdekes összefüggések ezek! Persze, ha jobban belegondolok, Krisztus idejében nem hiszem, hogy olyan sok vega lett volna a világban, hogy miattuk "B" tervvel kellett volna készülniük a nagy szent atyáknak. Mennyivel könnyebb dolguk volt akkoriban! :)
Kedves böjtölők! Kitartást Nektek ehhez a vezekléshez! Nem mondom, hogy mától csak nektek kedveskedem, de ígérem, hogy több olyan étellel rukkolok elő, ami mellőzi a véres steak-et és isteni csabai kolbász sem kell hozzá! Hallelujah! Süssetek francia tojásos lepényt!

Recept

A tésztához
250 g liszt átszitálva
125 gr hideg vaj
1 egész tojás
3 ek hideg víz
1 kk só

Töltelék

2 szál sárgarépa, tisztítva, fél centi vastag, 6-7 cm hosszú hasábokra vágva
20 cm póré félkarikára, fél cm vastagon szeletelve
1 karalábé fél centi vastag hasábokra vágva
negyed kiló brokkoli kisebb rózsákra szedve
5 egész tojás
3 dl főzőtejszín
1 zacskó bébi mozzarella
só, bors, 3-4 csipet őrölt szerecsendió
3 ek olaj

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Tegyél fel egy lábost vizet forralni. Egy nagyobb tálba átszitált lisztet morzsold össze a rácsipkedett hideg vajjal úgy, hogy az összes liszt tapadjon a vajhoz. Gyorsan dolgozz, a vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől. Add hozzá a sót, a vizet és az egy tojást, majd gyúrd össze gyorsan, formálj cipót, csomagold be folpackba és tedd a hűtőbe minimum fél-1 órára. Ezt a tésztát nem kell teljesen kidolgozni, mert pont az a lényeg, hogy kissé darabos maradjon.
Amíg pihen a tészta, addig olajon pirítsd le a hagymát, közben ha forr a víz először 4-5 percig a répát, további 3-4 percig a karalábét majd 2-3 percig a brokkolit is főzzük együtt ebben a sorrendben. Aztán hűtsük le, hogy megmaradjon a színük és az állaguk. A főzővizet ne öntsük ki, másnap főzhetünk vele egy jó kis levest. Ha lehűtöttük, óvatosan keverjük hozzá a hagymát, amit fűszerezzünk ízlés szerint. Én rozmaringot és majoránnát adtam hozzá. Hagyjuk pihenni.

Eközben a pihentetett tésztát nyújtsuk ki 3 mm vastag koronggá és egy kivajazott, kilisztezett 22cm átmérőjű piteformát béleljünk ki vele. Nyomkodjuk körbe, ami lelóg vágjuk le, szurkáljuk meg sűrűn villával és 15 percig tegyük be a sütőbe. Ha megvan, az 5 tojást és a tejszínt keverjük össze sóval, borssal, szerecsendióval. A zöldségeket halmozzuk a lepényformába, öntsük rá a tojásos tejszínt, osszuk szét a sajtgolyókat és toljuk vissza 35 percre a sütőbe. Akkor jó, ha még picit lágynak tűnik, de mégis érezzük az ellenállást, ha a tenyerünkkel kicsit ránehezedünk. Én hagyom a sütőben együtt hűlni, mert akkor biztos, hogy kihúzódik a töltelék. Friss salátával a legjobb, málnaecetes dresszinggel! Mondjuk!

Nos, lehet, hogy elsőre kicsit macerásnak tűnik, de azért jó ez a lepény, mert amíg az egyik dolog sül, tudjuk készíteni a másikat és ha okosak vagyunk, akkor a tésztát mondjuk előző este is elkészíthetjük, sőt, le is fagyaszthatjuk pár hétre, hogy csak gyorsan elő kelljen kapni a hűtőből, kiolvasztjuk és máris sütni tudjuk ezt az egyszerű, francia, vidéki lepénykét! Aki gondolja, szalonnával, füstölt tarjával, lazaccal, sonkával, csirkével vagy bármilyen hússal túrbózhatja a receptet! Persze külön- külön! Vagy bánom is én! :)
Madame et monsiaur! Bon appetit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése