2011. március 16., szerda

Ez egy muffin! Nem édes, mert sós!


Már azt hittem, hogy nem is tudok belépni a rendszerembe, olyan régen nem voltam itt! Jó volt egy kis pihenés, de ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor be kell valljam, hogy nem bírnám ki főzés nélkül. Erre sajnos rá kellett döbbennem. Azt gondolná az ember, hogy okoz némi örömet, amikor átadhatod a fakanalat másnak. Ez persze így is van, egy rövid ideig. Aztán kezded érezni, hogy egyre közelebb kerülsz a konyhához, egyre több időt töltesz a hűtő és a kamra környékén, egyre jobban kiismered magad egy idegen helyen és milyen meglepő, de előbb- utóbb azon kapod magad, hogy kötényben állsz a tűzhely mellett és vacsorát vagy éppen szülinapi tortát készítesz. Ez lehet, hogy már beteges! Nem tudom. Sokat gondolkodtam rajta, hogy miért alakul ez mindig így. Miért nem tudom elengedni magamat és hagyni, hogy valóban vendég tudjak lenni? Bennem kódolva van a konyha, mint élettér? Úgy vagyunk mi egymással, mint borsó meg a héja? Nem tudom és talán nem is akarom, hogy ez másként legyen. Ott van a biztonság! Erről nem tehetek. Persze lehet, hogy azt hiszem, hogy én jobban tudom a receptet, az is lehet, hogy félek attól, hogy más íze nem tetszik majd és az is lehet, hogy azt gondolom, hogy nekem az a dolgom, hogy "konyhatündér" legyek. Lehet! De amíg nem zavarnak el, én lelkesen veszem át észrevétlenül a terepet és sütök akár olyan finom muffint is, mint ma délután a saját konyhámban.

Recept 12 muffinhoz

20 dkg liszt
20 dkg olvasztott vaj
2 egész tojás
5 dkg fetasajt (vagy más sajt reszelve)
20 cm póré nem túl apróra vágva
20 dkg brokkoli puhára párolva, kicsit összetörve
2 zacskó sütőpor
4 ek olíva olaj
fél dl langyos víz
só, bors,szerecsendió,
2 ek pirított szeletelt mandula (elhagyható, de lehet tökmag, vagy bármilyen más mag, pirítva)

A sütőt kapcsold 200 fokra. 3 ek olíva olajon fonnyaszd puhára a pórét, majd add hozzá a főtt, durvára tört brokkoli rózsákat, finoman sózd, borsozd, ízesítsd 1 késhegynyi őrölt szerecsendióval. Hagy hűlni, majd add hozzá a sz összes többi hozzávalót és keverd össze homogén masszává. Nem lesz túl sűrű a massza, nem is kell neki annak lennie. Ha megvagy vele, adagold ki a formákba és süsd 15 percig . A szilikon formával nem kell csinálni semmit. Ha teflont használsz, érdemes muffinpapírt használni, vagy kiolajozni töltés előtt.

Miután kisült, picit hagyd pihenni, aztán 6 darabot dugj el magad elől, mert annyira ízleni fog, hogy nem tudod abbahagyni. Önálló ételként, de bármilyen szaftos hús mellé adható köretként is. Én tejszínes csirkét készítek, de ezt csak halkan jegyzem meg, nehogy a böjtölő tömeg megorroljon rám. Jó ez a muffin! Tessék próbálkozni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése