2011. február 19., szombat

Pipi babbal, hajajajajajajjj! Egy tálban az ellenséggel!


Ez a nap azon szép napok egyike, amikor abból kell megoldani az aznapi kosztot, amit a hűtőben találsz. Na, nem azért, mert itt a világvége és nem is azért, mert lusta voltam vásárolni. Pusztán azért, mert kellenek olyan napok, amikor beülsz a hűtő elé és sorra veszed a benne lévő maradék cuccokat. Tudom, hogy nincs két egyforma hűtő, épp úgy, mint két egyforma íz sincsen. De hiszem azt, hogy némi rutinnal az ilyen mókák kapcsán remek új ételeket lehet kitalálni, vagy meglévő, bevált recepteket kicsit másképp, kreatívabban újragondolni. Mert gondoljunk csak bele! Miért ne lehetne a krémsajt helyett tejszínt, borsó helyett zöldbabot, hagyma helyett pórét és hal helyett csirkét használni. Szerintem nincs abban semmi rossz, ha az ember itt is kicsit szabadra engedni a fantáziáját. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen próbálkozás örömet és néha kudarcot is okozhat, de higgyétek el, nagy öröm próbálkozni és merészen nekivágni a nagy konyhakalandnak.
Lazulj el, igyál bort! Vagy dobj be egy kupicával és merj nagyot álmodni! Azaz kutyulni, ha így jobban tetszik!


Recept

30 dkg csirkemell kis kockákra vágva
fél szál póré fél x fél centisre aprítva
2 dl főzőtejszín
5 dkg húsos szalonna kockázva
35 dkg zöldbab vagy vajbab vagy borsó ( ha mirelit, áztasd be sós, forró vízbe)
5 dkg lágy sajt reszelve( vagy tömlős sajt)
só, bors, szerecsendió
2 gerezd fokhagyma
2-3 ek olívaolaj

Kapcsold be a sütőt 200 fokra. A hagymát serpenyőben fonnyaszd meg az olajon. Pici sóval tempózzuk meg a folyamatot. Ne nagy lángot használj, mert a póré hamar megég. Add hozzá a szalonnát és pörgesd 2-3 percig. Öntsd fel pici vízzel és főzd puhára 2-3 perc alatt. Közben add hozzá a fokhagymát, majd a csirkemellet is. Várd meg, míg a hús kifehéredik, majd öntsd fel a bab áztatóvizével. Maximum 2 dl. Forrald fel, majd add hozzá a sajtot, tejszínt és a babot. Borsozd, reszelj rá egy késhegynyi szerecsendiót (őrölt is jó), sót csak kóstolás után. 1-2 percig forrald, majd öntsd az egészet egy tűzálló tálba és told be a sütőbe 15 percre.
Ha lejárt az idő, vedd ki, kicsit várj mert forró és fogyaszd jóízűen. Ha gondolod adhatsz hozzá rizst is, de magában is megállja a helyét.

Utólag bevallom, hogy eredetileg rakott kelt szerettem volna csinálni, de az egyik nagy ellenségem, a lustaság erősebb volt a vágynál. De most már tudom, hogy a maradék és "Ő" jól megférnek egymással a jénai tálban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése