2011. február 21., hétfő

Fedák Sári tudott valamit! Már én is tudom! Nyámi gesztenye!



Régi nagyjaink igazán tudták, hogy mitől döglik a légy. Krúdy, Jókai, Kossuth mindannyian szívesen és élvezettel vették tudomásul, hogy az élet nem csak a munkáról, hanem a kulináris tobzódásról is szól. Ha tehették áldoztak, ha nem, megvárták míg áldozhatnak a gyönyör eme igencsak káprázatos szentségén. Egy biztos! Jól tették és szerencsére fel is jegyezték lakomáik hosszú sorait, hogy mi, boldog leszármazottak kapva kapjunk az alkalmon és elkészítsük azokat saját szánk íze szerint. Írók, költők, színésznők, füstös kávéházak, zajos éttermek! Micsoda világ volt az övék! Képzeletben túrát teszek és arra gondolok, hogy cilinderben biztos, hogy nem jó főzni, de gyorsan tovább is görgetem a fonalat és azon kapom magamat, ahogy a vásárcsarnokban hangos kiabálás közepette válogatom össze az alapanyagot az aznapi vacsorához és nyálcsorgatva állok a standok előtt, amik gazdagon roskadoznak a vidék tiszta és őszinte ízei alatt. Hogy cserélnék e, azt nem tudom.

Nagy a csábítás, de azért kényelmes is vagyok egyben. És, hát ugye időgépes sincsen, így maradok itt, veletek, a nyakatokon. Olvasgatva a nagyok kedvenceit, megakadt a szemem Fedák Sári nevén. A fene se gondolta volna, hogy Molnár Ferencné a konyhában is éppen olyan díva volt, mint a színpadon. Ennek kézzel fogható bizonyítéka is van, hiszen olyan tortát sikerült összeállítania, aminek annak idején a csodájára jártak. Nos, én leporolom a receptről a port és megosztom veletek is, hogy süssétek, terjesszétek, szeressétek ezt a remek édességet.



A Fedák-torta receptje

Hozzávalók: 5 tojás, 15 dkg+20 dkg gesztenye, 10 dkg porcukor, vanília, 3 dkg vaj, 8 dkg reszelt csokoládé, 5 dkg piskótamorzsa (babapiskóta), 2 dkg liszt, fél liter tejszínhab, vaníliás cukor

Elkészítése: A tojássárgájával összekeverünk 15 dkg szitán áttört főtt gesztenyét, a porcukrot, egy kis vaníliát és a vajat. Ehhez a keverékhez hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot, a reszelt csokoládét, a piskótamorzsát és a lisztet. Kivajazott tortaformát papírral bélelünk, közép meleg sütőben (165 fok) lassan kisütjük benne a tortát. Ha kihűlt, kettévágjuk, vaníliás cukorral elkevert kemény tejszínhabbal töltjük, csokit és gesztenyét reszelünk rá. Én a lapokat megkentem málnalekvárral, hogy zamatosabb legyen és így a hab is jobban tapad majd rá. A tetejét is azzal vonjuk be, nyomózsák segítségével díszítjük, és meghintjük gesztenyepürével.

A fotó nem a sajátom, de ha szeretnétek megnézni az én tortámat, a TV2 honlapján megtehetitek.
Régi recept, régi íz régi hangulatot idéz. Köszönet Sárinak, igen finom tortát hagyott az utókorra. Nyámi! Annyira jó, hogy imádom az édességet! És a gesztenye is a szívem csücske!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése