2011. február 18., péntek

Hej vargányé! Rizottót főz! Bor ebbe is jusson!

Ha valami nagyon krémes, selymes ételre vágyom, két dolog jön számításba. Vagy valamilyen tejszínes, tésztás étel a kiválasztott, vagy egy ugyan olyan egyszerűen elkészíthető rizottóval rukkolok elő magamnak. Most az utóbbi nyert, nem éppen hajszálnyi orrhosszal. Imádom a rizottót, azt hiszem, hogy szerelem volt az első villányi falattól kezdve. Próbálom felidézni az alkalmat, de nem sikerül, gondolom, hogy az íz nagyobb bumm volt, mint maga a helyzet.
Lássuk csak! Mitől is lesz jó egy rizottó. Az első és legfontosabb szabály, hogy csak rizottó rizsből lehet rizottót főzni. Ezen senki se lepődjön meg, tény. Pont. (A rizottó rizs apró, kerek, rövid szemű rizs, az olaszok egyik alapélelmiszere) Persze szarvasi gyorsrizsből is lehet próbálkozni, de az pont olyan lenne, mint paradicsomos pennét farfalle tésztából összerakni.

Már nem elérhetetlen, sok helyen lehet kapni. És nem csak a fővárosban. De az sem szégyen, ha segítséget kérünk az eladóktól. Biztos szívesen adnak tájékoztatást. Ja, ez Magyarország! Visszaszívom! Félre a viccel! Tényleg kapható, vidéken is. (Arborio, Carnaroli néven keressétek)
Tehát rizsünk már van. Kell még alaplé, a meleg víz nem számít, legyen kéznél 1-2 dl jobb, száraz fehérbor és legyen fél óránk, mert emellett az étel mellett bizony ácsorogni kell, folyamatos kevergető mozgással körítve. Ennyi.



Recept

50 dkg rizottó rizs
1,2 liter alaplé
1,2 dl fehérbor
egy nagy fej vöröshagyma finomra vágva
4-5 dkg vaj
3-4 ek olíva olaj
6-8 dkg szárított vargánya (beáztatva, majd az áztató lé átszűrve, mert homokos lehet mert bizony ezt sem öntjük ki, mert elfőzzük)
6-7 dkg reszelt parmezán

A vaj felét és az olajat összemelegítjük egy nagyobb átmérőjű edényben.Ne legyen magas a fala. A hagymát puhára főzzük rajta, majd hozzáadjuk a rizst. 2-3 percig pirítjuk, de folyamatosan keverjük. Hozzáöntjük a bort és addig maceráljuk, amíg fel nem szívja azt. Hozzáadjuk a gombát és folyamatosan kevergetve és az alaplevet adagolva al dente-re főzzük a rizst. 2 percenként adjunk hozzá egy merőkanálnyit az alap léből és hagyjuk, hogy magába szívja a rizs. Ne főzzük túl, mert akkor ragacsos lesz, mi pedig azt szeretnénk, hogy krémes legyen. A végén adjuk hozzá a sajtot és a maradék vajat, pár ek olaj kíséretében.

Szabály! Csak frissen fogyasszuk, ne melegítsük. Ez nem olyan, mint a töltött káposzta.
A rizottó nem várhat, mi várjunk rá! Megéri! Közben poharazzunk, de vigyázzunk, hogy jusson az edénybe is a borból.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése