2011. február 24., csütörtök

Zöldséges pogácsa, változatos szendvicsek! Ez kell a gyereknek!



Ma a Mokkában az egészség égisze alatt a gyerekekre fókuszáltunk kicsit és abban próbáltunk tanácsokat adni a szülőknek, hogy hogyan lehet egészségesebben, változatosabban elkészíteni az iskolai tízórait. Persze uzsonnára, kirándulásra vagy csak úgy, hétvégi reggelire is bátran ajánlható sok-sok zöldséggel körbekerítve! :)

Recept

Zöldséges pogácsa

1 répa (kb. 10 dkg) reszelve nagy lyukú reszelővel

10 dkg liszt

5 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 ek sütőpor

1 ek cukor

1 kk só

10 dkg reszelt sajt

1 csokor finomra vágott petrus

fél cukkini reszelve nagy lyukon

2,5 dl tejszín



Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. 6-os fokozat.

A reszelt répát és a cukkínit sózd meg egy kevés sóval, keverd össze és 10 percig hagyd pihenni. Ha megvan, nyomkodd ki belőle a levét és tedd a zöldségeket egy keverőtálba. Erre azért van szükség, hogy ne áztassák el a tésztát. Add hozzájuk a liszteket, a sajtot, cukrot, sót, petrust, sütőport, tejszínt és alaposan keverd össze. Ha megvagy, teríts sütőpapírt egy tepsire és formázz vizes kézzel ping-pong labda nagyságú golyókat rá, kb. 5 cm távolságra egymástól. Ha elfogyott a tészta, vizes kanállal lapogasd őket 1,5 cm vastag korongokká és 20-25 percre tedd be a sütőbe. Ha elkészült, hagyd hűlni őket. Vegyes salátával, kapros joghurttal, vagy egy klassz borsóleves mellé remek kísérő lehet!


SZENDVICSEK

Tortilla tekercs

2-3 lap tortilla

1 tömlős sajtkrém, 1 kanál ecetes torma, egy csemegeuborka kis lyukon lereszelve, só, bors

1 kisebb kígyóuborka

bármilyen saláta (fejes, jég, római, rukola)

5 dkg sonka vékonyra csíkozva

valamilyen sajt szintén csíkozva

Kenjük meg a tortilla lapot a tormás sajtkrémmel, majd 2-3 cm-es sávban tegyünk rá salátát, uborkát, sajtot, sonkát és tekerjük fel. Ferdén vágjuk ketté a közepénél és fogyasszuk egészséggel. Friss paradicsommal vagy joghurtos kukoricasalátával tovább fokozhatjuk az élvezetet!


Sült zöldséges szendvics

2-3 magos, teljes kiőrlésű zsemle (persze jó a hagyományos is)

fél doboz vörös bab konzerv pürésítve

fél cukkini ferdén, fél centis szeletekre vágva

1 piros paprika 2 cm-es szeletekre vágva

sárgarépa hámozva, vékonyra szeletelve (akár zöldséghámozóval is)

bármilyen salátalevél

tetszés szerint sajt

A zöldségeket kevés olíva olajon zúzott fokhagymával, friss, vagy őrölt rozmaringgal és egy gerezd zúzott fokhagymával 3-4 percig grillezzük. Elsőnek a paprikát, majd a cukkinit és legvégül a répát adjuk hozzá. A keménységi sorrenddel ellentétesen. Tegyük félre, hagyd hűlni. A zsemléket vágd ketté, kend meg a pürével és rétegezd rá az alkotókat. Fedd le, majd ferdén vágd ketté. Egy édes körte társaságában roppant újszerű és kifejezetten laktató kaja válik belőle.

Jó étvágyat!

Ezekről jelenleg nincsen fotóm, de a TV2 honlapján megtaláljátok a videón.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése