Együnk halat! Jó sokat, mert egészséges! Mondják az okosok. A minap valaki azt mondta, hogy mivel nincsen tengerünk, a szervezetünk nem szokott hozzá a hal húsához, ezért nincs is rá szükségünk. Hm. Érdekes észrevétel. De kérdem én! Mi van akkor a tavainkkal? Mi van a folyóinkkal? Azok mind smafuk? Abban nincs hal és soha nem is voltak? Vagy a hazai hal már nem is hal, csak a lazac meg az ezermilliádr tonnányi Pangasius? Senkinek nem tűnt még fel, hogy alig pár év alatt elleptek bennünket ezek a divatosan "cápaharcsának" nevezett halizék? Mert így jobban mutat az étlapon! Mi? Elhiszem, nagyon csalogató tud lenni. Aztán mikor megkapja az ember rájön, hogy semmi mást nem kapott, csupán egy hagyományos, tengeri halfilét, valahonnan Vietnamból, egy óriási haltelepről az ezredik halas medencéből. Hát igen! De legalább hal és valóban olcsó. Persze, én nem ellene kampányolok, legalább eszünk halat. De ne feledkezünk meg a hazai vizek remek és ízletes halairól sem. Azt is tudom, hogy nem olcsó hozzájuk jutni. De reménykedjünk, hogy egyszer, mondjuk így "alanyi jogon" jár majd az olcsó, kiváló minőségű, magyar alapanyag az ország mindegy egyes polgárának. Így legyen!
Ma fűszeres halrudacskákat sütöttem, mellé avokádós, gyömbéres répalevest gondoltam ki.
Recept 2 felnőtt részére
Leves
2 szál meghámozott, felaprított sárgarépa
1 nagyobb fej vöröshagyma nem túl finomra vágva
5 dkg vaj
2 ek olíva olaj
1 liter alap lé, de lehet víz is
1 kisebb, érett avokádó
kb. 1 köbcenti reszelt gyömbér
só, bors
pár csepp szójaszósz
A halrudakhoz
fél kg bármilyen halfilé (én fagyasztott tőkehalat vettem)
1 csokor friss kapor finomra vágva
1 csokor friss petrus finomra végva (lehetnek szárítottak is, de akkor már inkább a fagyasztott verzió)
1 tojás
1 dl étolaj plusz fél liter a sütéshez
1 kk mustár
1 kk citromlé
1 kk porcukor
3 ek zsemlemorzsa plusz 1 bögrényi a bundázáshoz
só, bors
A halat tegyük fel főni, én fagyottan, fedő alatt 3 percig tettem. Öntsd le a vizet és hagy hűlni.
Közben egy fazékban olvaszd össze a vajat az olajjal és lassú tűzön kezd el fonnyasztani a hagymát. Picit sózd. 3-4 perc után adj hozzá fél dl vizet és főzd puhára.
Közben egy kisebb tálba válaszd ketté a tojás sárgáját a fehérjétől. Csak a sárgája kell. A fehérjét sem kell kidobni, fagyaszd le, vagy a holnapi rántottához add hozzá reggel.
A sárgáját kisebb habverővel keverd össze a mustárral, jó alaposan. Majd kezd el hozzácsorgatni az olajt, mondjuk egy hegyesebb evőkanál segítségével, mert így biztos, hogy nem fog meglódulni az olaj. Kevergesd az elegyet folyamatosan, hogy ne csapódjon ki az olaj. Vigyázz! Csak vékony sugárban adagold. Ezt a műveletet addig csinálod, míg el nem fogy az 1 dl olaj. Jó sűrű majonéz alapot kapsz. Add hozzá a citromlevet, a porcukrot, sózd, borsozd. Keverd hozzá a fűszernövényeket. Ezalatt nézz rá a hagymára. Ha puha, add hozzá a répát és kevergesd 5-6 percig, majd add hozzá a gyömbért és az alap lét.
Ennyi idő alatt a hal már annyira kihűlt, hogy az egyik kezeddel jól össze tudd törni. Ha megvagy vele, add a majonézhez, szórd rá a 3 ek zsemlemorzsát és alaposan keverd össze. Kóstold meg és ízlés szerint sózd, borsozd. Közben tedd fel az olajat melegedni. Ne legyen forró. Sütés előtt próbasütést végezz. Ha túl forró az olaj, a külső rész hamar megég, belül pedig (nem nyer, hiszem főtt a hús) nem éri hő.
Sütés előtt formázz rudakat és forgasd meg őket prézliben. 3-4 perc sütés elég neki. Elég egyszer megfordítani. A végén papírtörlőre tedd, hogy leitasd az olajt.
A répa közben megfőtt. Vedd le a tűzről és botmixerrel krémesítsd. Ha megvagy vele, add hozzá az avokádó egyik felét és ezt is turmixold össze. A másik felét csíkokra vagy kockára vágva levesbetétnek használhatod. Kóstold. Ízlés szerint sózd, borsozd.
Ha elkészültél szedj egy adag levest mélytányérba, locsolj körbe pár csepp szójaszószt (elhagyhatod), tegyél bele friss avokádót és a tányér közepére egy halrudat.
Nos, én megmondtam! Ez a hal a répa hátán is megél! Igló kapitány meg bekaphatja!
Ma fűszeres halrudacskákat sütöttem, mellé avokádós, gyömbéres répalevest gondoltam ki.
Recept 2 felnőtt részére
Leves
2 szál meghámozott, felaprított sárgarépa
1 nagyobb fej vöröshagyma nem túl finomra vágva
5 dkg vaj
2 ek olíva olaj
1 liter alap lé, de lehet víz is
1 kisebb, érett avokádó
kb. 1 köbcenti reszelt gyömbér
só, bors
pár csepp szójaszósz
A halrudakhoz
fél kg bármilyen halfilé (én fagyasztott tőkehalat vettem)
1 csokor friss kapor finomra vágva
1 csokor friss petrus finomra végva (lehetnek szárítottak is, de akkor már inkább a fagyasztott verzió)
1 tojás
1 dl étolaj plusz fél liter a sütéshez
1 kk mustár
1 kk citromlé
1 kk porcukor
3 ek zsemlemorzsa plusz 1 bögrényi a bundázáshoz
só, bors
A halat tegyük fel főni, én fagyottan, fedő alatt 3 percig tettem. Öntsd le a vizet és hagy hűlni.
Közben egy fazékban olvaszd össze a vajat az olajjal és lassú tűzön kezd el fonnyasztani a hagymát. Picit sózd. 3-4 perc után adj hozzá fél dl vizet és főzd puhára.
Közben egy kisebb tálba válaszd ketté a tojás sárgáját a fehérjétől. Csak a sárgája kell. A fehérjét sem kell kidobni, fagyaszd le, vagy a holnapi rántottához add hozzá reggel.
A sárgáját kisebb habverővel keverd össze a mustárral, jó alaposan. Majd kezd el hozzácsorgatni az olajt, mondjuk egy hegyesebb evőkanál segítségével, mert így biztos, hogy nem fog meglódulni az olaj. Kevergesd az elegyet folyamatosan, hogy ne csapódjon ki az olaj. Vigyázz! Csak vékony sugárban adagold. Ezt a műveletet addig csinálod, míg el nem fogy az 1 dl olaj. Jó sűrű majonéz alapot kapsz. Add hozzá a citromlevet, a porcukrot, sózd, borsozd. Keverd hozzá a fűszernövényeket. Ezalatt nézz rá a hagymára. Ha puha, add hozzá a répát és kevergesd 5-6 percig, majd add hozzá a gyömbért és az alap lét.
Ennyi idő alatt a hal már annyira kihűlt, hogy az egyik kezeddel jól össze tudd törni. Ha megvagy vele, add a majonézhez, szórd rá a 3 ek zsemlemorzsát és alaposan keverd össze. Kóstold meg és ízlés szerint sózd, borsozd. Közben tedd fel az olajat melegedni. Ne legyen forró. Sütés előtt próbasütést végezz. Ha túl forró az olaj, a külső rész hamar megég, belül pedig (nem nyer, hiszem főtt a hús) nem éri hő.
Sütés előtt formázz rudakat és forgasd meg őket prézliben. 3-4 perc sütés elég neki. Elég egyszer megfordítani. A végén papírtörlőre tedd, hogy leitasd az olajt.
A répa közben megfőtt. Vedd le a tűzről és botmixerrel krémesítsd. Ha megvagy vele, add hozzá az avokádó egyik felét és ezt is turmixold össze. A másik felét csíkokra vagy kockára vágva levesbetétnek használhatod. Kóstold. Ízlés szerint sózd, borsozd.
Ha elkészültél szedj egy adag levest mélytányérba, locsolj körbe pár csepp szójaszószt (elhagyhatod), tegyél bele friss avokádót és a tányér közepére egy halrudat.
Nos, én megmondtam! Ez a hal a répa hátán is megél! Igló kapitány meg bekaphatja!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése