2011. február 26., szombat

Töpörtyű! Tepertő! Kinek, hogy! Krémesen nem rémes!


Tóth Éva barátnőm olyat tett, amire sokáig emlékezni fogok. Semmi rosszra nem kell gondolni, nem az ártatlanságom elvesztése szárad a lelkén. Bár, ha jobban belegondolok, majdnem hasonló súllyal bír az ügy. Nem beszélek virágnyelven, leleplezem az a nagy esemény minden részletét, de iziben.
Múlt vasárnap, miután lefutottam 30 km-t, rohantam tovább pogácsát sütni, hogy kedveskedjünk az érkező vendégeknek. Este táncos-kortárs előadást néztünk és előtte összejöttünk Évinél vagy tízen, hogy kicsit beszélgessünk, borozzunk, eszegessünk. A pogácsa megsült, a borok is fogyóban de valamit még úgy ennénk. Sokáig nem kellet várni, hamar orvosolta a tünetet a házi hölgy. Volt ott lazac füstölve, lekvár Nórikától, Debrecenből, mangalica zsír és mangalica töpörtyűkrém az előző heti fesztiválról, friss baguette, vaj és már nem is emlékszem, hogy még mi minden más.

Arra már nem emlékszem, hogy ki volt az, aki megkente az első zsíros kenyeret, de arra nagyon is emlékszem, hogy az első falat után nem volt kérdéses, hogy ebből enni kell! Nem is keveset. Hanem sokat! Jó sokat. A zsír fokhagymás volt és rozmaringos, lágy, kellemes, mennyei és abbahagyhatatlan. A töpörtyűkrém nem kevésbé nyerte el a tetszésünket és akkor még nem is beszéltünk Nórikai isteni lekvárjáról, amit maga készített még a szezon idején. Innen is csókoltatom a kacsóit, mert megérdemli.
A fene se tudja, hogy mikor ettem utoljára ilyen jóízűen és ilyen egyszerűen. Persze kellett hozzá a hely szelleme, kellett hozzá a társaság és kellett hozzá Évi is, akinek hálás vagyok, hogy megmutatta azt, hogy egyszerű ételekkel is lehet óriási kulináris kalandokat átélni. Büntetlenül.

Kezdjük a napot töpörtyűkrémmel, újhagymával, friss kenyérrel! Mert megérdemeljük!

Recept

250 gr mangalica töpörtyű ( jó a nem mangalica is)
1 főtt tojás
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma finomra vágva
só, bors ízlés szerint
1 kk piros paprika
1 kk mustár (elhagyható)

A töpörtyűt vágjuk össze kb. 1x1-es darabokra, tegyük aprítógépbe az összes többi alkotóval együtt és pürésítsük nagyon krémesre. Ha nincs aprítónk, le is darálhatjuk húsdarálón. Ha darálónk sincsen, akkor reszeljük le kis lyukon és így dolgozzuk össze a többi alapanyaggal.
Tedd hűtőbe pár órára, majd jó sok hagymával és friss kenyérrel tedd a magadévá. Mondjuk szombat reggel, amikor kicsi az esély arra, hogy a hagyma szagával elűzöd magadtól a kollégákat, barátokat ellenségeket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése