2011. május 8., vasárnap

Garnéla gyorsan, egyszerűen.


Éppen annyi ideig tart ezt az ételt elkészíteni, mint egy hosszabb reklámblokk kedvenc filmünk közben. Persze, ehhez azért az is kell, hogy az ember fia ne a moziban, hanem otthon, valamelyik igényes TV csatorna műsorából válassza ki az éppen aktuálist. Velem egyre gyakrabban fordul elő, hogy az ilyen kényszerpihenőket arra használom fel, hogy összerakjak valami gyorsat, egyszerűt és ne adj Isten, még finomat is ebédre, uzsonnára, vacsorára vagy csak éppen azért, mert ahhoz van kedvem. Sütés-főzés percek alatt. Ezt nekem találták ki. Ma is csak azért keltem ki az ágyból, hogy ezt a zöldséges, garnélás mixet tető alá hozzam.

Recept

15 dkg tisztított garnéla ( lehet előfőzött is, de azért a friss az igazi)
2 szál szárzeller felcsíkozva
1 közepes cukkini fél centire karikázva
3 szál sárgarépa
1 fej lila hagyma nagyolva kockázva
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 szál chili
10 dkg koktél paradicsom vagy 2 paradicsom kimagozva, felcsíkozva
3 ek olíva olaj
2 dkg vaj
2 ek szójaszósz
só, bors, 1 tk fehérborecet
1 cm reszelt gyömbér
1 csokor friss petrezselyem vagy koriander, vagy mindkettő finomra vágva

Egy előhevített serpenyőben olvassz össze 1 dkg vajat és egy ek olíva olajat. Add hozzá a fokhagymát és a gyömbért, chilit majd azonnal a rákokat is. Sózd, borsozd. Ne süsd túl, maradjon, friss, ropogós. Ha előfőzött a rák, éppen csak melegítsd össze. Tedd ki egy tányérra a kész ragut. Hevítsd tovább a serpenyőt, olvaszd össze a maradék vajat az olajjal. Először a répát, 1-2 perc után a hagymát, majd a zellert és legvégén a paradicsomot és a cukkinit tedd az edénybe. Sózd, borsozd, öntsd hozzá a szójaszószt, az ecetet, forgasd 2-3 percig majd borítsd hozzá a rákokat. Hozd őket össze, szórd meg a friss fűszerekkel és kóstold. Ha nem elég intenzív az íze, korrigáld. Azonnal tedd magadévá. A film folytatódik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése