2011. március 23., szerda

Ropogjon az a csirkeszárny! Chipszet rá!


Bakker! Észre sem vettem, de már 8 darabot be is faltam a szárnyacskákból. Nem tudom, hogy honnan jött az ötlet, de ez nem is olyan fontos. Tegnap akadt a kezembe egy tálcányi szárnyacska, pusztán a valamire csak jó lesz felkiáltás ege alatt. Sokáig nem pihentek a hűtőben, jóformán még meg sem szoktak ott, én már el is szakítottam őket kedves kis barátaiktól, akikkel éppen hogy megismerkedtek. Nem nagy szám ez az étek, elkészítése sem túl macerás. De, mint tudjuk, az egyszerű dolgok a legnagyszerűbbek. Ezen nincs mit túlmagyarázni. Első körben BBQ-t akartam, majd rántani. De jöttek gondolatok leveshez, pörkölthöz és már nem is tudom, hogy mennyi minden máshoz. Azt hiszem, hogy kicsit túllihegtem a feladatot, nagyon oda akartam magamat tenni csirkeszárny fronton is. Aztán eszembe jutott, hogy mi lenne, ha nem is olajban sütném, hanem sütőben és nem grill formában, hanem amolyan bundával bevonva, mintha panírozott volna. Hát, ez maradt a végső vonal. Bundás is, sült is, finom is, ropog is. Mi kell még? Hát még több szárny! És nem lesz olajszag a lakásban!

Recept

10-15 csirkeszárny, megmosva, darabolva
1 tojás
1 kk mustár
1 kk Erős Pista
1 kk só
2 gerezd zúzott fokhagyma
3-4 ek olaj
bors
15 dkg zsemlemorzsa
egy nagyobb maroknyi fűszeres chips, finomra törve, a morzsával elkeverve
1 tk pirospaprika

A mártogatóshoz

1 dl tejföl
1 kk Erős Pista
só, bors
1 ek olíva olaj
bors

Kapcsoljuk be a sütőt 220 fokra. A szárnyakat főzzük elő 10 percig, majd szedjük őket ki, kicsit pihentessük. Közben a tojást, az olajat, mustárt, Pistát, sót, fokhagymát keverjük össze és forgassuk bele a szárnydarabokat. Hagyjuk állni 5-10 percig, majd egyenként forgassuk bele a morzsás keverékbe. Egy tepsire rakjunk rácsot és a bundázott húsokat tegyük rá. Így minden oldala egyformán sül majd. Ha megvagy vele, pumpás olajadagolóval fújjuk be őket, ennek hiányában egy ecsettel vond be őket vékonyan a zsiradékkal. Told be a sütőbe és süsd 20-25 percig. Szép ropogósra fognak sülni, garantálom. A sütés közben a tejfölt és a többi alkatrészt keverd össze, majd kínáld a fincsi szárnyacskák mellé. Salátával, kenyérrel, magában, majonézzel, friss paradicsommal, vagy bármivel összehozható, mindennemű kockázat nélkül. Nyámí! És még ropogós is! Durva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése