2011. március 3., csütörtök

Popey nem így ette, de így se rossz! Paraj, pufi, peta sajt!


Demcsák Zsuzsi nem szereti a puffasztott korongokat! Sőt! Utálja! És ezért nem is lehet rá haragudni! Sok ember mondja azt, hogy fűrészpor ízű, egye meg az, akinek elment az esze! De hála Istennek sokan vannak azok is, akik meg imádják, mert pont azt szeretik benne, hogy olyan könnyű, ropogós, laktató és eszméletlen jó illatú. Jó-jó! Tudom, hogy nem lehet összehasonlítani a friss kenyér vagy a friss zsemle vagy kifli illatával, de nem is ez a cél. Egyen pufit az, aki szereti és ne egyen pufit az, aki nem! Én szerencsés helyzetben vagyok, mert az egyik legkedvesebb barátnőm igencsak közel van a "pufibizniszhez", így nekem soha nem okoz gondot, ha éppen egyik- másik fajta korong hiányzik a kedvenc boltjaim polcairól.

Mivel ezen a héten leves dömping van itt a ferifőz-ön, arra gondoltam, hogy a lé mellé ma is készítek valamilyen-mondjuk úgy, hogy-laktató falatot is. Sokat nem hezitáltam, a szerdai Mokkából vettem át a receptet, csak éppen a brokkolit cseréltem ki karfiolra, hogy legyen kicsit változatosabb a dolog. Nekem. Szóval a telítő rész már megvan, de, hogy kedvenc bloggeremet, Mautner Zsófit idézzem, már megint a gombhoz kell hozzáraknom a kabátot. Most is segítségül hívtam a pincében lévő fagyasztót és végigelemeztük, hogy mitől kéne már megszabadulni végre, teret adva az új belevalóknak. Sajnos, még nem találták ki azt a méretű hűtőt, amit ne tudnék pillanatok alatt telepakolni, így könyékig másztam a rekeszek bugyraiba. Bár azt hiszem, hogy ez senkinek sem okozna nagy gondot. Mármint megrakni. A fagyasztót. Ha igen, kéretik felkeresni a háziorvost! Na, szóval a legmélyén, (mármint a fagyasztónak) alattomos módon lapult egy kocka paraj, amit még 2 hete raktam be, hogy legyen. Hát nagyon sajnálom, de ma jött el annak az ideje, hogy bezöldítse az egész konyhát a tűzhelytől egészen a mosogatóig. Krémleves lesz belőle, feta sajttal és ropogós szalonnával. Ne meg a pufilepény!

Recept

Leves

450 gr fagyasztott paraj kiolvasztva
20 cm póréhagyma, félholdakra szeletelve, fél cm vastagon
2 gerezd fokhagyma finomra zúzva
1 kk őrölt majoránna
1 liter alap lé (víz is jó, de az alap lé, az alap lé)
pici só, frissen őrölt bors
2 dkg vaj
1 ek olíva olaj
5-6 szelet húsos szalonna (elhagyható)
5 dkg feta sajt (Ha ezt használjuk, akkor a levest nem sózzuk, csak a hagymát egy picivel, mert túl sós lesz együtt) Lehet camambert sajtot is használni, akkor viszont ízlés szerint szórjuk a tengerit. Mármint a sót.)

Pufilepény

4-5 korong pufi fél percig langyos vízben áztatva, majd kinyomkodva
30 dkg rózsáira szedett karfiol sós, lobogó vízben 10 percig főzve, majd lehűtve
2 egész tojás
2 csipet őrölt szerecsendió
5 dkg reszelt trappista vagy karaván
1 csokor finomra vágott friss petrus
só, frissen őrölt bors
1 púpos ek rizsliszt (jó a búza is)

A kinyomkodott pufit keverd össze a nagy lyukon lereszelt karfiollal, sajttal, tojásokkal, liszttel, fűszerekkel, petrussal és hagyd állni 10 percig hűtőben. Sóval csak mértékkel, mert ha a leves fetasajtos, az önmagában is sós. Közben olvasszuk össze a vajat és az olajat, majd tegyük rá a pórét, csipet sót és 4-5 percig dinszteljük, majd adjuk hozzá a fokhagymákat. 1 percig ezzel is pirítsuk, majd 2-3 ek vízzel engedjük fel és főzzük puhára. Ezután add hozzá az olvadt parajpürét és engedd fel az alap lével. Szórd bele a majoránnát, őrölj rá borsot és forrald össze az egészet. Ha megvagy, botmixerrel krémesítsd a már amúgy is krémes levest. De muszáj megtenni, hogy a hagyma még jobban sűrítse a levest. Lehet hozzáadni egy kis tejszínt is, de minek? Csak elveszi a paraj kellemes ízét.

Közben egy teflon serpenyőben süssük meg a szalonna szeleteket jó ropogósra, majd tegyük félre őket. Ha megvagyunk, vegyük ki a pufis masszát a hűtőből és kevés olajon (pár csepp) az előző teflon serpenyőben süssük ki az egy cm magas és tetszőleges méretű lepényeket 4-4 percig oldalanként közepes lángon. Ezeket frissen fogyasszuk a leves mellé, mert akkor izgalmasan ropogósak és tök vicces állagúak a puffasztott gabonától. Egyébként később ugyan így felfrissíthetőek, csak nem kell annyi ideig sütni, mint első körben. Szedjünk tányérba egy adag levest, a közepére tegyünk egy darab fetát, támasszunk neki egy szelet ropogós bacont és minden egyes kanál leves mellé harapjunk egy falat pufilepényt is.

Nyámi! Remélem, hogy kipróbáljátok! Ez a puffasztott cucc nagyon érdekes ám! Nem beszélve arról, hogy tök egyszerű elkészíteni is. Bacon nélkül pedig a vegák is bátran ehetik, parajostól, karfiolostól, pufistól! Hát! Tudom, Popey nem így ette, de a paraj akkor is remek! És zöld!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése