2011. március 4., péntek

Hülye tyúk! Minek nőttél ekkorára? Levesbe vele!


Nem rejtem véka alá, nem bírtam vasárnapig várni! Különben is! Ki mondta, hogy húslevest csak vasárnap lehet enni! Nekem ugyan senki sem fogja előírni, hogy mit mikor lehet és mit mikor illik! Tudom, hogy a pénteki nap tészta nap és igazából nem is hágom át ezt a menzai alapszabályt, hiszen a levesbe is teszek cérnát, de akkor is! Ki találhatta ki ezt a hülyeséget, hogy a hét utolsó munkanapján tésztát kell enni? Persze, ha jobban belegondolok, minden csak megszokás kérdése, mert, ha mondjuk az ember elég huzamos ideig kénytelen olyan helyen kajálni, ahol figyelnek arra, hogy szigorúan betartsák a heti étel-sztereotípiát, akkor belátom, hozzászokhatunk ahhoz, hogy csípőből készüljünk arra, hogy adott napon mit fogunk a tányérunkba kapni.

Hétfő főzelék, kedd valamilyen sült egy kis rizzsel, szerdán valamilyen tartalmas leves egy kis sós vagy édes kelt tésztával, csütörtökön krumpli némi fasírttal, majd jön a péntek az unalmas tésztával, dejóval, ízekkel, mákkal és káposztával. Aztán jön két szabad hétvégi nap,ahol a szombat eltelik egy kis paprikás levessel és némi pogival és végül jöhet a húsleves, burgonya pürével, rántott csirkével, savanyú uborkával. Pont!
Nem tudom, hogy másnak is előderengtek e a menzás emlékek, én kicsit úgy érzem most magamat, hogy elégtételt vettem mindenen és büszkén jelenthetem be, hogy bátran mondtam nemet a tésztára és főztem meg a vasárnapi kötelezőt. Mert a szervezet nem tévedhet! Amit megkíván, azt meg kell neki adni. Adjuk meg a templomunknak mindazt, amit a pápa is jónak tart! Egy gyors keresztvetés és dobjuk fel a levet! Aztán felejtsük el vagy 2 és fél órára.

Recept

1,2-1,5 kg tanyasi tyúk ( csirke is jó-de ennek teljesen más az íze, színe, illata, zamata, ára)
1 fej kisebb vöröshagyma kettévágva és serpenyőben szárazon megfeketítve a vágási felületet
2 gerezd roppantott fokhagyma
2 nagyobb szál sárgarépa, tisztítva, 2 hasábra vágva
2 szál petrezselyem gyökér hasábra vágva
1 kisebb zellergumó megpucolva, negyedelve
1 kisebb karalábé megpucolva, negyedelve
1 cm gyömbér (elhagyható)
fél TV paprika
1 kisebb fej kelkáposzta fele
15 szem egész bors, 1 tk egész köménymag
egy csokor friss petrezselyem
1 ek só

A megmosott tyúkot tegyük egy jó nagy edénybe, tegyük bele az összes zöldséget és a fűszereket, majd engedjük fel hideg vízzel. Kb. 5-7 literes fazékra lesz szükséged, abban kényelmesen elfér minden. Tedd fel a legkisebb lángú rózsára a tűzhelyen, kerámia lapon a legkisebb átmérőre, és takarékon kezdd el főzni a levest. Tudom, hogy unalmas a kifejezés, de gyöngyözve főzzük jó 3 órát. Erre azért van szükség, hogy ne legyen zavaros a levesünk. Ha marhát főznénk, akkor 2 tojás fehérjéjét felvernénk kemény habbá, összekevernénk 20 dkg darált hússal és a leves tetejére terítenénk, hogy a főzés közben elszabaduló rostokat összegyűjtse és szép tiszta legyen a levünk. Egyébként itt el lehet végezni, ha tutira akarunk menni. Ja, a hagymát azért kell kicsit karamellizálni, hogy szebb színe legyen a levesnek.
Ha megfőtt minden, a húst és a zöldségeket vegyük ki egy pecsenyés tálra, főzzünk ki cérnametéltet, vagy amilyen tésztát kedvelünk és lakmározzunk! Betegeknek, szeretetteknek, barátoknak, családnak, magunknak, pénteken vagy vasárnap, vagy csak úgy "mindíg, minden körülmények között" ajánlom! Na, ki lesz az angyalka? Ki eszi meg elsőnek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése