2011. szeptember 19., hétfő

Gyömbéres körteleves, kecskesajttal


Régen kibuktam, amikor szüleim érett barackot, körtét ettek oly módon, hogy még a szomszéd szomszédja is hallhatta, ahogy szürcsölik a levét. Nem értettem, hogy mi abban a jó! Szerettem én a gyümölcsöt, de mindenből csak a félig érett, igen kemény és ebből adódóan igencsak ízetlen példányokat voltam hajlandó fogyasztani. Azóta tudom, hogy anyuék voltak az okosabbak, mert a lédús, érett, ízekben gazdag gyümölcsnél nincs is jobb a világon. Már ami ezt a vonalat érinti. Szereztem némi körtét, kívántam a picit csípős, picit sós ízt és a vége ez a leves lett. Frissítő, laktató, eldönthető. Mármint a hőfok. Hidegen vagy melegen? Ez itt a kérdés!

Recept

1 kg érett körte, megmosva,hámozva, kimagozva, darabolva
2-3 cm gyömbér pucolva, felszeletelve
3 ek kristálycukor
4-5 szem szegfűszeg
5-6 db kardamom összetörve
10-15 dkg kecskesajt
1 dl fehérbor
2 ek méz
só, bors
3 ek tejföl vagy natur joghurt

A cukorból, szegfűszegből, kardamomból és 2 dl vízből készíts redukciót. Forrald a felére a mennyiséget, majd szűrd át. A darabolt körtét tedd egy fazékba, add hozzá a gyömbért, bort, a redukciót és öntsd fel 1 liter vízzel. Főzd puhára a körtét. A tejfölt vagy joghurtot keverd ki egy kevés langyos vízzel és a mézzel, majd add a leveshez. Ha megvan, botmixerrel pürésítsd majd egy nagyobb lyukú szűrőn szűrd át. Kóstolás után ha nem elég édes ízesítsd kedvedre. Én picit elvittem sós irányba és nagyon jó tett neki. Tálalásnál a kecskesajtot vágd 1 cm vastag szeletekre, 1-1 percig serpenyőben süsd mindkét oldalát és tedd tányérba. Erre mehet a leves és jöhet a nagy kanalazás. Ha van merszed, frissen őrölt borssal adhatsz neki még egy kis karaktert.

1 megjegyzés: