2011. március 24., csütörtök

Sült zöldség! A többi túró!



Jól van na! Engedek a nyomásnak! Ma semmi hús, böjtölők, nektek kedvezek. Persze senki sem tiltja meg, hogy kerüljön mellé némi véres hurka vagy velős pacal. Ejj! Ezt azért én sem gondoltam komolyan. Tegnapról maradt némi csipszes zsemlemorzsám, ezt használtam fel egy kicsit más formában. Sütöttem finom, fűszeres zöldségeket, a túrót összevarázsoltam ezzel- azzal, hőkezeltem és már ehettem is ezeket az elsőre kicsit furcsa, de igazából teljesen egyszerű és laktató, kellemes, nyáresti hangulatot idéző falatokat. Lehet, hogy még korai a nyarat emlegetni, bár a mai 20 fok teljesen ebbe az irányba vitte el a gondolataimat. Terasz, illatok, kellemes szellő, hűvös, méretes fröccs. Jajj! Ugye mindenki vágyat érez, hogy újra az udvaron kelljen aludni, mert a lakásban elviselhetetlen a hőség. Azért szeretjük. És szeressük ezt a mai ihletet is, ami egy újabb példa arra, hogy teljesen egyszerű dolgokból, nem túl bonyolultan is lehet finom és újszerű fogásokat elkészíteni. Lehet próbálkozni! Nem fog fájni.

Recept

1 közepes padlizsán hosszában, 3-4 mm vékonyra szeletelve
1-1 piros és sárga kaliforniai paprika 2 cm széles csíkokra vágva
20 cm póré 2 cm szélesre karikázva
3 gerezd fokhagyma
2-3 szál friss rozmaring de lehet szárított is (2-3 késhegynyi)
5-6 levél friss bazsalikom (szárítottból 1 kiskanálnyi)
só, bors

negyed kiló túró
1 tojás szétválasztva, a fehérje habbá verve
10 dkg zsemlemorzsa
1 kk pirospaprika, ha van csípős is adható hozzá
1 marék paprikás chipsz összezúzva
só, bors
1 ek olíva olaj

2-3 dl olaj a sütéshez

Serpenyőben olajat hevíts, tedd bele a fűszereket, fokhagymát. Gyenge lángon melegítsd, tedd bele a pórét. Fedő alatt 5-6 percig főzd. Húzd le a tűzről, szedd ki a hagymákat. A padlizsánt és a paprikákat egy másik serpenyőben kevés olajon grillezd meg, sózd, borsozd. Majd add a pórés, fokhagymás keverékhez. A túrót törd össze, keverd össze a morzsával, paprikával, csipsszel, tojással, fűszerekkel, olajjal és a legvégén óvatosan forgasd hozzá a fehérje habot. Formázz vizes kézzel 6-7 cm hosszú, 2 cm átmérőjű hengereket, majd a félretett, fűszeres olajban süsd aranybarnára. 6-7 perc alatt el is készül. Az olaj ne legyen tűzforró, mert akkor kívülről csak megég, belül pedig nyers marad. A tálalás egyszerű. Fogj a kezedbe egy túrórudat, harapj rá, a másik kezeddel pedig villával nyalábold az illatos, fűszeres zöldségeket a szádba. Friss, ropogós kenyérrel, olasz lepénnyel az élvezet tovább fokozható! Na és egy üveg bor! Az is kell hozzá! Mondjuk fehér és száraz! Tuti lesz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése